O infestare cu daunatori poate avea consecințe foarte grave din mai multe puncte de vedere devenind rapid o problemă ce necesită rezolvare urgentă. Astfel, detectarea la timp a unei infestări cu rozătoare, gândaci sau alți dăunători este crucială pentru a putea preveni eventuale pericole asupra sănătății, dar și ale locuinței.
De ce este importantă detectarea la timp a infestării cu dăunători?
Iată principalele motive pentru care ar trebui să te îngrijorezi dacă ai o infestare cu dăunători: protecția sănătății dvs. și a familiei, deteriorarea locuințelor, posibilitatea unei răspândiri sau înmulțiri a dăunătorilor, costuri uriașe cu dezinsecția/deratizarea și alte costuri neprevăzute.
Ce trebuie să faci dacă ai o infestare cu dăunători?
Dacă observi semne suspecte prin locuință că ar putea exista dăunători, ceea ce trebuie să faci este:
- Să identifici sursa infestării;
- Să sigilezi produsele alimentare și să restabilești igiena;
Să apelezi la o firma de deratizare, dezinsecție și dezinfecție pentru a scăpa de infestare.
De ce să optezi pentru o firmă de deratizare, dezinsecție și dezinfecție?
O firmă de deratizare, dezinsecție și dezinfecție nu doar că oferă o soluție rapidă și eficientă, dar garantează și siguranța pe termen lung. Iată principalele motive pentru care ar trebui să optezi pentru servicii DDD (deratizare, dezinsecție și dezinfecție):
- Expertiza și rezultatele garantate;
- Păstrarea confortului și siguranței locuinței și familiei;
- Prevenirea recidivelor;
- Metode și produse profesionale.
Care sunt principalele semne că există o infestare cu daunatori ?
Principalele semne care indică prezența dăunătorilor într-o locuință sunt urmele de excremente, obiectele sau bunurile deteriorate, prezența unor zgomote, mirosurile neobișnuite și bineînțeles, prezența fizică a dăunătorilor sau chiar și a cuiburilor în unele cazuri.
1. Urme de excremente și pete de urină
Infestarea cu rozătoare, precum șoareci sau șobolani, poate lăsa urme vizibile de excremente și urină în diverse zone ale locuinței sau pe bunuri. În general, rozătoarele lasă excremente mici, în formă de granule, în locurile în care obișnuiesc să se adăpostească sau să se hrănească. Iar în zonele pe care le circulă frecvent pot lăsa pete de urină.
De obicei, rozătoarele se adăpostesc sau urmele lor pot fi găsite în locurile mai puțin frecventate de către oameni. Așadar, dacă bănuiești că ai putea avea o infestare cu rozătoare cele mai uzuale locuri unde poți găsi excrementele lor sau cuiburi sau alte semne sunt în dulapuri, în colțurile ascunse și sub chiuvete.
2. Bunuri deteriorate
Printre primele care au de suferit atunci când există o infestare cu daunatori sunt bunurile. Existența dăunătorilor în locuință pot aduce daune semnificative obiectelor sau pereților în funcție de tipul de dăunător.
Spre exemplu, dacă este o infestare cu rozătoare, acestea pot roade mobilierul, pot toci cu dinții pereții, pot realiza găuri în pereți și saci alimentari sau să roadă cablurile electrice. În cazul infestării cu insecte, daunele se rezumă la distrugerea articolelor textile sau a structurilor din lemn.
3. Zgomote ciudate
În general, dăunătorii sunt mult mai activi pe timp de noapte. În funcție de tipul de dăunători se pot auzi diverse zgomote, precum zgârieturi pe pereți, tavan sau pardoseală, sau mișcări rapide în zonele greu accesibile cum sunt podurile sau în spatele mobilierului. Totodată, în unele cazuri se poate auzi chiar și ronțăitul rozătoarelor.
4. Mirosuri neobișnuite
Infestarea cu dăunători implică și multe mirosuri neplăcute și neobișnuite pe care în mod normal nu ar trebui să fie prezente în locuință. Dăunătorii vii pot avea un miros puternic și specific, iar în cazul cadavrelor de dăunători mirosul de putrefacție va fi foarte predominant.
5. Prezența fizică a dăunătorilor
Cel mai ușor să sesizezi o infestare cu rozătoare sau insecte este vederea efectivă a acestora prin locuință, mai ales dacă infestarea este într-un stadiu avansat. Totodată, cuiburile, pânzele de păianjeni și mușuroaiele de pământ sunt semne clare că există dăunători în casă. Rozătoarele preferă să-și realizeze adăposturi din hârtie, materiale textile, păioase sau iarbă. Insectele pot fi observate datorită traseelor pe care le fac către sursele de hrană.