Descrierea gândacilor

Gandacii de bucatarie au o capacitate extraordinara de adaptare si supravietuire. O femela matura poate produce de-a lungul vietii intre 4 si 8 capsule cu oua, cu o lungime de circa jumatate de centimetru, de o culoare maro deschis si contin 30-40 de oua. Aceasta capsula e transportata de catre femela in abdomenul ei 28-30 de zile, pana cand nimfele sunt pregatite sa iasa. Anual, se nasc cate 3-4 generatii de gandaci, fiecare avand o durata medie de viata de 100-200 de zile. Intr-un mediu unde exista suficienta hrana si umezeala, o femela poate produce peste 1.000.000 de descendenti. Durata de viata a acestei specii este de aproximativ 6 luni.

Pot transporta microbi pe corpul lor, pe care le pot depune pe alimente sau in spatii care ar trebui sa fie sterile, precum spitalele. Acestia infesteaza alimentele si hainele cu excrementele si cu secretiile din cavitatea lor bucala, de aceea sunt un real pericol pentru sanatatea oamenilor. Pentru persoanele cu un fond alergic, gandacii de bucatarie sunt un potential alergen, intrucat s-a dovedit ca exista o legatura intre aceste insecte si reactiile alergice.

 

gandaci

Ce specii de gândaci necesită dezinsecție?

Exista doua specii de gandaci foarte raspandite pe care le intalnim deseori in mediul urban sau rural:

  • Gândacul negru, din familia Blattodea;
  • Gandacul galbui roscat, denumit popular “gandac de bucatarie oriental” si stiintific “Blattaorientalis”, din familia Phillodromiidae, care este cel mai raspandit.

Gândacul de bucătărie

Gandacul galbui roscat, denumit popular “gandac de bucatarie oriental” sistiintific “Blattaorientalis”, din familia Phillodromiidae, care este cel mai frecvent si mai greu de inlaturat, traieste in special regiunile urbane, in locuri umede si calde din case, in spatele pieselor de mobila, a frigiderului, in jurul tevilor si în fantele zidurilor. Acesti gandaci sunt nocturni – in timpul zilei se ascund in colturile umede si intunecate. Gandacii de bucatarie sunt cunoscuti ca fiind cele mai daunatoare insecte. Acestia se hranesc cu alimente pentru oameni si pentru animale de companie, inclusiv sapun, lemn si orice lucru din casa care are o valoare nutritiva.

Nu ezita să ne contactezi!

    Tip intervenție

    to top
    ×